RSS

Sanitasi makanan

1. Bab 6 : Sanitasi Makanan

  1. Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.
  2. 6 prinsip kebersihan makanan :-

(a)    Kebersihan diri

  • Penyakit
  • Rambut
  • Tangan
  • Pakaian
  • Tabiat

(b)   Menyedikan makanan

  • Alatan bersih
  • Tutup bahan makanan
  • Makanan dinyahfros dengan sempurna
  • Tidak disejuk bekukan semula
  • Elakkan pencernaan silang
  • Penggunaan tong sampah yang betul dan bersih

(c)    Memasak makanan

  • Alatan tidak retak atau sumbing
  • Camca rasa makanan tidak digunakan semula
  • Menggunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu
  • Cuci alatan berminyak dengna air panas
  • Alatan yang kotor dicuci dengan segera
  • Membuang sisa makanan

(d)   Menyaji makanan

  • Guna perkakas yang bersih dan tidak sumbing
  • Alatan menghidang bersih dan ditutup
  • Guna alatan khas menghidang
  • Mengambil  makanan dengan alat
  • Menghidangkan makanan dengan segera

(e)   Menyimpan bahan makanan segar

  • Makanan segar disimpan didalam peti sejuk pada tempat yang sesuai
  • Makanan segar dibersihkan sebelum disimpan
  • Suhu didalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan
  • Makanan kering disimpan ditempat yang kering
  • Semak tarikh luput makanan kering

(f)     Menyimpan makanan yang telah dimasak

  • Guna bekas yang bersih
  • Disimpan didalam peti sejuk dengan segera selepas makanan disejukkan
  • Jangan lwetak berdekatan dengan makanan mentah
  • Jangan simpan didalam bekas logam untuk tempoh yang lama.
 

Leave a comment