Sanitasi makanan
1. Bab 6 : Sanitasi Makanan
- Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.
- 6 prinsip kebersihan makanan :-
(a) Kebersihan diri
- Penyakit
- Rambut
- Tangan
- Pakaian
- Tabiat
(b) Menyedikan makanan
- Alatan bersih
- Tutup bahan makanan
- Makanan dinyahfros dengan sempurna
- Tidak disejuk bekukan semula
- Elakkan pencernaan silang
- Penggunaan tong sampah yang betul dan bersih
(c) Memasak makanan
- Alatan tidak retak atau sumbing
- Camca rasa makanan tidak digunakan semula
- Menggunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu
- Cuci alatan berminyak dengna air panas
- Alatan yang kotor dicuci dengan segera
- Membuang sisa makanan
(d) Menyaji makanan
- Guna perkakas yang bersih dan tidak sumbing
- Alatan menghidang bersih dan ditutup
- Guna alatan khas menghidang
- Mengambil makanan dengan alat
- Menghidangkan makanan dengan segera
(e) Menyimpan bahan makanan segar
- Makanan segar disimpan didalam peti sejuk pada tempat yang sesuai
- Makanan segar dibersihkan sebelum disimpan
- Suhu didalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan
- Makanan kering disimpan ditempat yang kering
- Semak tarikh luput makanan kering
(f) Menyimpan makanan yang telah dimasak
- Guna bekas yang bersih
- Disimpan didalam peti sejuk dengan segera selepas makanan disejukkan
- Jangan lwetak berdekatan dengan makanan mentah
- Jangan simpan didalam bekas logam untuk tempoh yang lama.